Ügyviteli szoftveres tapasztalatok.

Ügyviteli szoftver vadászat

Google hirdetések

Utolsó kommentek

Üzleti döntéseket támogató BLOGok!

Rovatok

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

dolgokGoogle PageRank kijelző - CamelPark keresőoptimalizálás

A könyvelési szoftveres tanulmány 2 0 0 7

2007.11.07. 00:06 | gáll tünde >> software hunter | Szólj hozzá!

m a g y a r o r s z á g i

k ö n y v e l é s i  r e n d s z e r e k  

t a n u l m á n y a  

2 0 0 7

 

Sajtóközlemény


A döntéselőkészítés.hu reprezentatív kutatásának köszönhetően együtt vizsgálhatjuk a könyvelési szoftverfejlesztő cégek ajánlatait, illetve a könyvelőirodák eddigi tapasztalatait, véleményeit. A tanulmány két részre osztható. Első rész a könyvelők által visszaküldött kérdőívek alapján készült, a második rész pedig a fejlesztő cégek válaszai alapján. A kutatás során magyarországi könyvelőirodák, és fejlesztő cégek vezetőinek tettünk fel kérdéseket online adatfelmérés segítségével.

KÖNYVELŐIRODÁKˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆ                       

v á l t á s (?)

A megkérdezett könyvelő irodák 73%-a elégedett meglévő könyvelési szoftvereikkel, 19%-a elégedetlen, de anyagi okokból idén elhalasztja a szoftvercserét, 8%-uk idén lecseréli meglévő rendszerét. A váltás oka lehet fejlődés – az iroda „kinőtte” a szoftvert -, vagy elégedetlenség az ügyfélszolgálat segítőkészségével, szakmaiságával. Előfordul az is, hogy a frissítések hibái, illetve határidőn túli csúszásai miatt kénytelen váltani a könyvelőiroda.


 

A válaszoló könyvelőirodák 24%-a távkönyvel, 27%-a tervezi a jövőben távkönyvelési szolgáltatás bevezetését, és az ehhez kapcsolódó szoftvermegoldás beszerzését.

A könyvelőirodák a frissítések minőségét, és a határidők be nem tartását kifogásolják. Legfőképp a főkönyvi és bérszámfejtési rendszereknél fordul elő ez a negatívum, hiszen az aktuális jogszabályváltozás későn, illetve többször módosítva, a határidő előtt nem sokkal jelenik meg, így a fejlesztő cégeknek kevés idejük marad a fejlesztésre, illetve a tesztelésre.

A megkérdezett könyvelőirodák mindegyike használ valamilyen könyvelési szoftvert, átlagosan 7,3 éve.

Könyvelőknek fontos a könyvelési szoftverek esetében – többek között -; a megbízhatóság, szakértelem, gyors bizonylatrögzítés (ergonómia – kevés egér használat), feladás az ABEV-nek, távmunka támogatása.

Bérszámfejtési szoftvert a megkérdezettek 70%-a használ, átlagosan 6,4 éve, tárgyieszköz-gazdálkodási rendszert 54%-uk, 6,4 éve. 

A nagyobb szoftvereken kívül a könyvelőirodák használnak egyszeres könyvviteli, számlázó, házipénztár, útnyilvántartó, illetve banki utalvány kitöltő szoftvereket is.

FEJLESZTŐ CÉGEKˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆ                    

A fejlesztő cégek alakulásukat tekintve átlagban 17 éve működnek. A legrégebben és legkorábban alakult cég között 40 év van. (1959<1999)

Átlagban 14 kollegával dolgoznak, ebből 4 fő supportos - 94%-uk rendelkezik elméleti és/vagy gyakorlati könyvelési-bérszámfejtési tapasztalattal -, és szintén 4 fő szoftverfejlesztő. 

s t r a t é g i a i  k a p c s o l a t o k

A felmérésben részt vett fejlesztő cégek negyede nem rendelkezik semmilyen stratégiai partnerkapcsolattal. A cégek 37,5%-ának van hardveres, hálózatépítő partnere. Ugyan ilyen százalékban rendelkeznek programfejlesztő, illetve egyéb szoftveres kapcsolatokkal. A könyvelési szoftvereket forgalmazó cégek csupán 18,7%-a rendelkezik könyvelő, könyvvizsgáló szakértői partnerrel.

k ö n y v e l é s i  r e n d s z e r e k  s z ü l e t é s e ,  f e l h a s z n á l ó s z á m o k

A könyvelő szoftverek átlagban 11 éve szolgálják a könyvelőket. A fejlesztők 1780 cégnek értékesítettek – cégenként – könyvelési rendszereket. Érdekes adat, hogy a kutatásban résztvevő fejlesztőcégek közül a legkésőbb alakult vállalkozás értékesítette mindezidáig a legtöbb könyvelési rendszert.

g y a k o r l a t i  s z a k m a i  t e v é k e n y s é g

A könyvelési szoftvereket fejlesztő, forgalmazó, és supportáló cégek 56,3%-a végez könyvelési tevékenységet átlagban 12 éve.

s z o f t v e r k ö v e t é s

A szoftver követési díja igen változatos. A cégek 18,75%-a kínál egy évig ingyenesen szoftverkövetést vásárlás után. Az egy év lejárta után – átlagban – a szoftver licence árának 16%-a  éves szinten a követési díj.

Van olyan cég, amelyik az egy év ingyenességet megtoldja még egy év ingyenességgel, majd azt követően sem lesz drágább az éves frissítési díj. Azok, akik nem adnak ajándék egy évet, átlagban a licence árának 39%-ért (éves díj) frissítenek.

t á v k ö n y v e l é s

A válaszok alapján a kutatásban résztvevő szoftverek 68,8%-a alkalmas valamilyen formában a távkönyvelésre. 

Könyvelőszoftver vásárlása előtt (is) fontos tisztázni az igényeket, és a prioritásokat, hogy azt a megoldási variánst válasszuk, ami szükségleteinknek a leginkább megfelelő.
Többféle lehetőség közül dönthet az, aki könyvelési rendszert kíván beszerezni.
Érdemes szem előtt tartani; nem elég a problémát megoldani, hanem a lehető legjobb megoldást kéne megtalálni.

A kutatás részletes eredményei a www.donteselokeszites.hu Ügyviteli Szoftver Információs Portálon olvashatók. 

Címkék: sajtóközlemény döntés beszerzés tanulmány könyvelő könyvelési rendszerek 2007

A bejegyzés trackback címe:

https://softwarehunter.blog.hu/api/trackback/id/tr32220791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.